fredag 9. september 2011

Kommuner uten valg

Liv Signe Navarsete har både truffet blink og mye annet rart i sin regjeringskarriære, i dag har hun hatt en ganske treffende politisk poengtering. Dessverre gjelder det ikke hennes eget parti, men konkurrenten FrP som i realiteten ikke synes lokalt styre kan være noe særlig smart.

Framskrittspartiet er et noe underlig sammensurium av liberalisme, ultrakonservatisme, sovjetliknende sosialisme og innslag av ideologier vi helst ikke vil nevne navn på. Det koker ned til en slags populistisk pannekakerøre som smaker godt innimellom, men egentlig ikke er stort å leve på i lengda.

Navarsete sin påpekning gjelder lokalt styre. FrP vil i realiteten at staten skal ordne alle ting og betale for de relativt få tingene som vi sjøl og kommunene skal ordne. En litt snodig sak er at de ved sist valg mente at vi var "vår egen lykke smed", nå har smeden mer og mer blitt erstatta med en statsdrevet fabrikk.

Et eksempel som SP-leder ikke nevner og som godt kunne vært poengtert mer er sykehuspolitikken. Her legger FrP til grunn to motstridende prinsipp: det skal være full innsatsstyrt finansiering av alle tjenester og full valgfrihet på den ene siden, og det skal ikke legges ned et eneste tjenestetilbud noe sted i landet på den andre siden. Pose her og sekk der. Går man for det første vil FrP-ministeren med helseansvar ikke ha noen mulighet for å opprettholde fødeavdelinger, eller sjukehus for den saks skyld, noe sted i landet. "Liksommarkedet" skal ordne det. Og liksommarkedet kommer til å sørge for at det breieste og muligens beste tilbudet vil være der befolkningsgrunnlaget er størst. Hvor vil du bo da? Kristiansund eller Trondheim?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar